2024-05-23 07:10Pressmeddelande

Nu lanserar vi Greater Örebro Arena på Almedalsveckan

visby

Business Region Örebro (BRO) skapar en arena på Almedalsveckan med målet att locka investeringar och för att lyfta Örebroregionens frågor på den nationella arenan.

Under Almedalsveckan 26-27/6 håller BRO flera högaktuella seminarier på Nygatan 1 i Visby där Greater Örebro Arena anordnas. Regionens möjligheter och utmaningar kommer att lyftas på ett bra sätt i Visby, menar Jenny Johansson, Head of marketing på BRO:
– Vi åker till Almedalen med ett tydligt mål: att positionera Örebroregionen som en gynnsam plats för investeringar och etableringar. Att finnas på plats och vara med i diskussioner på den nationella arenan i Almedalen är ett viktigt steg för att nå dit, säger hon.

BRO identifierar Almedalsveckan som en unik chans till nätverkande med nationella och internationella aktörer:

– Genom att ta plats i Visby och visa de områden där vi kommit långt ökar vi chanserna för satsningar i vår region, säger Charlotta Englund ordförande Business Region Örebro och Regionråd Region Örebro län.

I Greater Örebro Arena kommer man under två dagar av seminarier och samtal att ge utrymme åt viktiga aktörer i regionen såsom Epiroc, FMTIS, Örebro universitet, SAAB och Oslo-Sthlm.2.55.

En av BRO:s tydligaste satsningar inför Almedalen är Svenska Säkerhetsstråket, ett unikt samarbete mellan kommunerna, Arboga, Örebro, Hallsberg, Karlskoga, Kristinehamn och Karlstad. Satsningen tydliggör stråkets erbjudande vad gäller totalförsvarsetableringar. Svenska säkerhetsstråket och totalförsvarsfrågan dominerar programmet den 26 juni, medan den 27 juni vigts åt kompetensförsörjning och industriell utveckling. Bland de frågor som kommer att lyftas märks exempelvis industriell symbios kopplat till Regenergy Frövi etableringen och internationell talangattraktion där BRO:s koncept Smart Move är en viktig del i regionens erbjudande.

Bland de medverkande i panelsamtal på Greater Örebro Arena märks till exempel landshövding Lena Rådström Baastad, Göteborgs hamns VD Göran Eriksson, Jonas Albertson från Epiroc, Li Ljungberg från Teknikföretagen och Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

– Örebroregionen är väl positionerad på en rad områden och det ska vi lyfta för den intresserade och beslutsfattande publiken som finns i Visby under Almedalsveckan, säger Jenny Johansson på BRO.

Schema, Greater Örebro Arena på Nygatan 1 i Visby:

26 juni

09.00-10.50
- Invigning av Greater Örebro arena – Lena Rådström Baastad

- Hur kan det Svenska säkerhetsstråket generera samhällsnytta?

12-13: Vilka investeringsmöjligheter innebär det svenska säkerhetsstråket?

13-13:50: Hur kan infrastruktur och näringsliv säkra Sveriges totalförsvarsförmåga?

14-14:50: Om vi har bråttom – hur kan vi snabbt bygga infrastruktur för Sveriges totalförsvarsförmåga? Oslo-Sthlm 2.55

15-15:50: Hur löser vi kompetensförsörjningen i det nya säkerhetsläget?

16-17:30: Mingel arrangerat av
Handelskamrarna i Mälardalen och Värmland samt Oslo-Sthlm 2.55

 

27 juni

8:30-9:30: Var vill dagens och framtidens kvalificerade arbetskraft helst jobba och bo?

10-11: Sverige behöver internationell kompetens – but are we international enough?

11:30-13: Hur säkrar vi morgondagens arbetskraft?

13:30-14:30: Har svensk industri rätt förutsättningar för att ställa om till industriell symbios?

15-16: Vem bygger samhället i nyindustrialiseringen?

Almedalsveckan i Visby är en samlingsplats för politiker, näringslivsrepresentanter, journalister och opinionsbildare. Fjolårets Almedalsvecka samlade 1200 arrangörer och 32 000 unika besökare. Årets Almedalsvecka anordnas den 25-28 juni.


Om Business Region Örebro

Det är vi som är Business Region Örebro. Tillsammans arbetar vi för att skapa tillväxt genom att få fler företag att etablera sig och växa i regionen. Vi är ett partnerskap mellan alla kommuner i Örebro län; Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro. Business Region Örebro är länets samverkansplattform för näringslivsfrågor med Region Örebro län som huvudman.